Cousteau over og under vann


Jacques – Havets erobrer
Frankrike 2016
Originaltittel: L'Odyssée
Regi: Jérôme Salle
Manus: Jérôme Salle og Laurent Turner basert på bøkene av Jean-Michel Cousteau og Albert Falco
Skuespillere: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 3

Hvis Jacques Cousteau er den franske Thor Heyerdahl, er "Jacques – Havets erobrer" Frankrikes svar på "Kon-Tiki": et ikke helt tilfredsstillende portrett av et nasjonalt ikon.

Selv om denne filmatiserte biografien ikke makter å gjøre klart for en nordmann hvorfor Jacques Cousteau (1910–1997) er et så folkekjært navn i hjemlandet, viser den i hvert fall hvor Wes Anderson fant inspirasjon til forskningsskipet, de røde luene og de pikante intrigene i sin herlige "Livet under vann med Steve Zissou" (2004).

Beholdningen i "Jacques – Havets erobrer" er langt på vei de knivskarpe, spektakulære dykkesekvensene. Det er der filmens store budsjett og fremragende fotografer virkelig kommer til sin rett, og det er der vi får en følelse av hvorfor Cousteau (Lambert Wilson) valgte å vie brorparten av livet sitt til utforskningen av "Det store blå". Dessverre er resten av filmen – de delene som skildrer utroskap, økonomiske problemer og et trøblete far–sønn-forhold – akkurat like skjematisk og oppramsende som filmbiografier flest.

Dermed blir spørsmålet hvorfor man skal bruke tid på "Jacques – Havets erobrer", når man heller kan koste på seg nok et gjensyn med "Livet under vann med Steve Zissou".

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.07.17
© Roy Søbstad

Kommentarer