Amerika i svart og hvitt


I Am Not Your Negro
USA 2016
Regi: Raoul Peck
Manus: James Baldwin
Medvirkende: Samuel L. Jackson
Musikk: Alexei Aigui
Aldersgrense 12 år

TERNINGKAST 5

Det er ikke sikkert at du kommer til å se USA på samme måte etter "I Am Not Your Negro".

Da den amerikanske forfatteren James Baldwin døde i 1987, hadde han så vidt rukket å begynne på sin kanskje viktigste bok. "Remember This House" skulle fortelle USAs historie gjennom livene til borgerretighetsaktivistene Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King, Jr. Alle tre var venner av Baldwin og alle tre ble myrdet i løpet av 1960-tallet. "I Am Not Your Negro" er filmen som endelig fullfører prosjektet.

Med utgangspunkt i hans egne ord – hentet fra foredrag, TV-intervjuer og Samuel Jacksons opplesning av det uferdige manuskriptet – viser dokumentaren USA slik Baldwin så det: et land hvor hvite og svarte lever i helt separate virkeligheter, og en avgrunn av uvitenhet og hat sørger for at det forblir slik. Og den som måtte tro at dette er en utdatert forestilling, vil få en vekker av filmens kløktig sammensatte bildemontasjer. Det er forstemmende vanskelig å se forskjell på opptøyene i Birmingham i 1963 og i Ferguson i 2014.

James Baldwin var en sober, klartenkt og velartikulert mann, men ordene hans kunne bare så vidt skjule en dyp, rettferdig harme. Det samme kan sies om denne filmen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.06.17
© Roy Søbstad

Kommentarer