Vidunderlige nye 3D-verden


Ghost in the Shell
USA 2017
Regi: Rupert Sanders
Manus: Jamie Moss, Masamune Shirow, William Wheeler
Skuespillere: Scarlett Johansson, Michael Pitt, Michael Wincott, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano, Juliette Binoche
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

"Ghost in the Shell" er filmen som får "Blade Runner" (1982) og "The Matrix" (1999) til å virke akkurat så gamle som de er.

En mulig fremtid i et fiktivt Asia: Kyborgen Major (Scarlett Johansson) er myndighetens beste våpen i kampen mot en terrorist som kan hacke seg rett inn i hodet på folk. Men for Major selv handler jakten like mye om å finne sin egen identitet. Det er ensomt å være en minneløs menneskehjerne i en kunstig kropp.

Actionsekvensene i "Ghost in the Shell", som er en amerikansk "live action"-versjon av de japanske manga-tegneseriene og anime-filmene med samme tittel, er korte, eksplosive og tilfredsstillende. Det er likevel alt det andre som hever den over drøsset av CGI-baserte mastodontproduksjoner fra Hollywood: fremstillingen av fremtidsbyen som en psykedelisk jungel av flimrende 3D-animert reklame og beskrivelsen av mennesker som mister seg selv i en verden hvor virkeligheten ikke lenger er noe man kan stole på.

De fleste science fiction-filmer lagt til fremtiden sier til syvende og sist mest om tiden de er laget i. "Ghost in the Shell", derimot, handler om en tid vi er på full fart inn i. Og den tiden ser ut til å bli fascinerende og skremmende i like monn.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.03.17
© Roy Søbstad

Kommentarer