"Skam" på oldemors tid


Sameblod
Sverige 2016
Regi og manus: Amanda Kernell
Skuespillere: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crépin, Andreas Kundler, Ylva Gustafsson
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Hva kan få en ung jente til å fornekte navnet sitt og hele kulturen hun kommer fra?

Søsterens begravelse får frem minnene hos Christina. Plutselig er det 60–70 år tidligere og hun er Ella Marja igjen. Ella Marja vokste opp blant reindriftssamer på vidda, men ville heller bo i hus, gå i kjole og studere på universitetet. Og hun oppga hele identiteten sin for å komme dit.

Denne fortellingen fra 1930-tallets Sverige – et land hvor rasebiologer reiste rundt og tok mål av skallene til samiske barn – kunne antakelig like gjerne ha vært lagt til Norge. De fine skildringene av sanselige erfaringer er med på å gjøre tiden levende for oss: Ella Marja som lukter på lærerinnens kjole, Ella Marja som ser seg selv med sminke for første gang, Ella Marja som hviler hodet mot brystet til rikmannsgutten Niklas. Det er også i slike sekvenser skuespillerdebutanten Lene Cecilia Sparrok, som har noen usedvanlig våkne og intelligente øyne, virkelig får vist hva som bor i henne.

"Sameblod" nærmer seg ofte skillingsvisens trøstesløse elendighetsbeskrivelser, men er for nøktern i stilen til noen gang å tippe helt over. Store deler av tiden kommer du til å sitte med en klump i halsen enten du vil eller ikke.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 10.03.17
© Roy Søbstad

Kommentarer