Filmblogg: Det kommer alltid en Stephen King-filmatisering


Kan "Castle Rock" være tv-serien alle Stephen King-fans har drømt om?

Jeg kommer alltid tilbake til Stephen King. Det var en periode i tenårene – sånn omtrent da jeg var ferdig med Alistair MacLean, men ennå ikke hadde oppdaget Agnar Mykle – da jeg slukte mursteinsbøkene hans som om de var popcorn. Siden har jeg i lange perioder gått rundt uten å ofre ham en tanke. Men så er det altså sånn: Hvis du først slumper til å plukke opp en King-bok, er det nesten umulig å legge den fra seg igjen.

Stephen King kan et og annet om det å fortelle historier, nemlig. Få klarer som han å forankre det fantastiske og uhyggelige i en gjenkjennelig virkelighet, enda færre har hans evne til å drive en fortelling fremover på en måte som gjør at du alltid må lese bare et par sider til. Det er derfor fyren er blitt en av tidenes mest solgte forfattere.

Det er også derfor stort sett alt han skriver blir filmatisert. Dessverre blir ikke alltid gode historier til gode filmer.

Noen titler skiller seg likevel ut fra mengden. Brian De Palmas skoledannende "Carrie" (1976) er én, Rob Reiners intense "Misery" (1990) en annen. Og Frank Darabonts "Frihetens regn" (1994), en utypisk ikke-skummel historie fra Kings hånd, har med tiden fått sin velfortjente klassikerstatus.

Paradoksalt nok kan ikke Stephen King fordra den kanskje aller beste filmen basert på en av bøkene hans, Stanley Kubricks "Ondskapens hotell" (1980), samtidig som han selv presterte å lage en av de verste da han regisserte "Maximum Overdrive" i 1986.

Og nå kommer tv-serien som later til å være skreddersydd for trofaste fans.

Om "Castle Rock" vites foreløpig ikke stort mer enn at strømmeleverandøren Hulu står bak og at J.J. Abrams ("Star Trek", "Star Wars: The Force Awakens") er produsent. Men den korte traileren som dukket opp på nettet for noen uker siden, lover en skikkelig nerde-bonanza.

Castle Rock er en fiktiv by i Kings hjemstat Maine, og åsted for minst en håndfull av bøkene hans. Og alle navnene som flasher over skjermen i traileren – 'Salem's Lot, Needful Things, Shawshank State Prison, Annie Wilkes, Pennywise, Danny Torrance med mange flere – antyder at alle disse historiene nå skal bli knyttet sammen.

Serien ligger ennå en stund frem i tid. Men kjenner jeg meg selv rett, blir jeg bare nødt til å sjekke den ut.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.03.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Shane Leonard, stephenking.com

Kommentarer