De usynlige blant oss


Kvinne, ukjent
Belgia 2016
Originaltittel: La fille inconnue
Regi og manus: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Skuespillere: Adele Haenel, Olivier Bonnaud, Jeremie Renier, Louka Minnella, Christelle Cornil, Nadège Ouedraogo, Olivier Gourmet, Pierre Sumkay, Yves Larec, Ben Hamidou, Laurent Caron, Fabrizio Rongione, Jean-Michel Balthazar, Thomas Doret, Marc Zinga
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

På sitt stillferdige vis pirker "Kvinne, ukjent" i vår felles dårlige samvittighet.

En time etter at hun har stengt praksisen for kvelden, ringer det på hos den unge legen Jenny (Adèle Haenel). Hun velger å ikke åpne. Dagen etter kommer politiet. De forteller at kvinnen på døren – sannsynligvis en papirløs, afrikansk prostituert – er blitt funnet drept. Hun er død fordi Jenny ikke åpnet.

De belgiske Dardenne-brødrene ("To dager, en natt") har i flere tiår nå laget strengt naturalistiske filmer om tilstanden i det moderne Europa. "Kvinne, ukjent" kan med litt velvilje kalles en detektivhistorie – Jenny starter sin egen etterforskning av saken, og skal etter hvert havne i noen ganske farlige situasjoner – men handler til syvende og sist om avgrunnen som eksisterer mellom de som har alt og de som ikke har noe. Et menneske som den prostituerte kvinnen kan forsvinne uten å etterlate seg så mye som et navn.

Filmen er så subtil i uttrykket at en stakkar hopper i kinosetet bare en av skuespillerne plutselig hever stemmen. Og det er ikke fritt for at den kan oppleves monoton. Samtidig skal det godt gjøres å se "Kvinne, ukjent" uten å gjøre seg noen refleksjoner om ens egen plass i verden.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 16.03.17
© Roy Søbstad

Kommentarer