20 år eldre og like kloke


T2 Trainspotting
England 2016
Regi: Danny Boyle
Manus: Irvine Welsh, John Hodge
Skuespillere: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner, Anjela Nedyalkova
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

"Trainspotting" (1996) var ikke en film som trengte en oppfølger. Men når det først skulle være, er ikke "T2" den verste den kunne ha fått.

20 år etter at han stakk av med pengene til kompisgjengen, kommer Renton (Ewan McGregor) tilbake til Edinburgh. Der finner han at Spud (Ewen Bremner) fremdeles går på heroin, at Sick Boy (Jonny Lee Miller) lever av å utpresse horekunder og at voldsmannen Begbie (Robert Carlyle) er på rømmen. Renton finner også at de fire har mye uoppgjort seg i mellom.

Mens originalfilmen fanget en liten flik av 90-tallets tidsånd – den kom jo midt under "Cool Britannia" og alt det der – kunne oppfølgeren vanskelig bli annet enn en nostalgiøvelse. Så er da også "T2 Trainspotting" full av flashbacks til gamle dager, soundtracket består for en stor del av de samme låtene om igjen og den klassiske "Choose Life"-monologen kommer i ny og oppdatert versjon. "Du er som en turist i din egen ungdom," sier Sick Boy til Renton her et sted. Omtrent sånn føles det for oss som ser på også.

Det er ikke dermed sagt at gjensynet med gjengen ikke har underholdningsverdi. Det er bare litt vemodig at ungdommelig fandenivoldskhet langt på vei har måttet vike plassen for Viagra-vitser.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.02.17
© Roy Søbstad

Kommentarer