Menneskehetens siste håp


The Girl with All the Gifts
Storbritannia/USA 2016
Regi: Colm McCarthy
Manus: Mike Carey
Skuespillere: Sennia Nanua, Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine
Musikk: Cristobal Tapia de Veer
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Melanie er rundt 12, har snille øyne og blir sammen med et dusin andre ungdommer holdt innesperret i en bunkerslignende institusjon. De tungt bevæpnede vaktene kaller dem bare for "aborter". På utsiden er ting virkelig ille. Der har en epidemi forvandlet brorparten av befolkningen til hjernedøde drapsmaskiner. Melanie og de andre er, skal vi etter hvert skjønne, menneskehetens siste håp.

Dagens ord er "dystopi". "The Girl with All the Gifts" blander flere av tidens mest populære varianter: ungdomsdystopien (type "The Maze Runner"), zombiedystopien (type "The Walking Dead") og den mer generelle etter-sivilisasjonen-dystopien (type "The Road"). Med sin engelske setting og sine scener fra et øde London slekter den likevel aller mest på "28 Days Later" (2002).

Nei, dette kan ikke kalles veldig originalt. Men det som gjør at "The Girl with All the Gifts" hever seg over det rent derivative, er at den også finner plass til litegrann ettertenksomhet, poesi og håp midt oppe i all elendigheten. Dessuten har den et funn av en hovedrolleinnehaver. Med sin dempede, men karismatiske tilstedeværelse stiller unge Sennia Nanua selv størrelsene Glenn Close, Paddy Considine og Gemma Arterton i skyggen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer