Årets rareste film


Swiss Army Man
USA 2016
Regi og manus: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Skuespillere: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead, Antonia Ribero, Timothy Eulich, Richard Gross, Marika Casteel, Andy Hull, Aaron Marshall, Shane Caruth
Musikk: Andy Hull, Robert Mcdowell
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Hank, spilt av Paul Dano, er strandet på en øde øy. Sjansen hans for å bli reddet, er etter alt å dømme lik null. Men akkurat i det han skal til å ta livet av seg, driver et lik, i form av Daniel Radcliffe, opp på stranden. Dette liket skal vise seg å være litt av et funn. Ikke bare kan Hank bruke det som båt, våpen og kompass, men endelig får han også noen å snakke med. Og sannelig begynner ikke liket etter hvert å svare.

Å kalle debutfilmen til Daniel Kwan og Daniel Scheinert for "rar" eller "bisarr", ville være å ta alt for forsiktig i. De to har, slik Spike Jonze gjorde i "Her" (2013) og Charlie Kaufman i "New York i et nøtteskall" (2008), tatt sjansen på å forfølge en vill idé til sine ytterste, mest absurde konsekvenser. Resultatet er en film til like deler fryd og irritasjon.

Det er unektelig gøy å se Dano og Radcliffe, to av sin generasjons mest interessante skuespillere, utsette seg selv for noe så odd som dette. Men filmen som helhet er ikke riktig så smart som den gir seg ut for å være. Til det er humoren ofte for pubertal og det filosofiske tankegodset for tynt. Tatt for det den er – en tøysete fantasi, en liten pussighet – har "Swiss Army Man" likevel en del for seg.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 13.10.16
© Roy Søbstad

Kommentarer