Om guder og pølser


Sausage Party
USA 2016
Regi: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Manus: Seth Rogen, Kyle Hunter, Evan Goldberg, Ariel Shaffir
Stemmer: James Franco, Jonah Hill, Kristen Wiig, Seth Rogen, Paul Rudd, Edward Norton, Salma Hayek, Michael Cera, Danny McBride, Bill Hader
Musikk: Alan Menken
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

"Sausage Party" er en ganske smart film basert på en veldig teit metafor. Her er supermarkedet et bilde på verden og varene et bilde på menneskeheten. Og varene tror at kundene er guder som hver dag kommer for å ta med seg utvalgte varer til det hinsidige. Riktig nok påstår honningsennepen – som en gang ble valgt ut, men returnert fordi, vel, ingen vil ha honningsennep – at gudene i virkeligheten er monstre som tar varene for å spise dem. Men alle vet jo at honningsennepen er gæer'n.

Det som på sin kunstige, kulørte, dataanimerte overflate kan se ut som en Pixar-film, skal raskt vise seg å være en "Toy Story"-variant fullstendig på vrangen. Religionsharselasen vil støte mange. Språkbruken vil støte enda flere. Men skulle man først være disponert for Seth Rogen & co sin omgang med pubertal humor og filosofisk tankegods, er "Sausage Party" filmen som bare fortsetter å levere i én og en halv time.

Stephen Hawking dukker opp i form av en godt brukt tyggis, en vakumpakket Meat Loaf synger "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" og den avsluttende orgien lar seg rett og slett ikke beskrive. I det hele tatt: Hvis denne filmen hadde vært en pølse, ville den ha vært "ei med alt".

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 08.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer