Filmblogg: Filmer for menigheten


Folk flest liker ikke å bli preket for.

Nylig så jeg en helt forferdelig film på Netflix. "Left Behind" handler om hva som skjer den dagen alle rettroende plutselig blir hentet opp til himmelen. "Woosj!" sier det bare, og så er de borte. En klesbylt er alt som blir liggende igjen. Og tilbake sitter alle løgnerne og horebukkene og ateistene og muslimene og lurer på hva de har gjort galt. Så begynner de å plyndre og slåss mens fly faller ned i hodet på dem.

Kritikk av en film som dette, kan sikkert bli oppfattet som kritikk av religionen den er ment å promotere. Men "Left Behind" er faktisk helt forferdelig. Det som åpenbart er ment å ligne på en glossy Hollywood-produksjon – den har Nicolas Cage i en av rollene og greier – blir undergravet av klønete manus, pinnestivt skuespill og sirupsseigt tempo. "Left Behind" er ikke engang så dårlig at den blir morsom. Den er bare dørgende, drivende, drepende kjedelig.

"Left Behind" og mini-serien "The Bible" er, så vidt jeg kan se, de eneste titlene i utvalget til Netflix som er skreddersydd for et kristent publikum. Slike filmer blir som regel heller ikke satt opp på kino i Norge. Men når de først gjør det, går de gjerne godt. Fjorårets "Heaven Is for Real", for eksempel, solgte flere billetter enn "Børning" i åpningshelgen. Hos Kristiansand kino ble den stående på plakaten hele høsten gjennom.

Men de virkelig store pengene finnes selvsagt i USA. Der har "Heaven Is for Real" spilt inn over 100 millioner dollar. For en produksjon med et budsjett på 12 millioner, er det nærmest for et mirakel å regne. Og hakk i hæl på "box office"-listene, følger talende titler som "God's Not Dead" og "Son of God".

Kort sagt: Menigheten får bekreftet verdensbildet sitt, pengefolkene får tilbake på investeringene sine og alle er fornøyde. Det eneste skåret i gleden må i tilfelle være at disse filmene aldri kommer til å omvende noen. Folk flest vil oppfatte dem som nedlatende og banale. Folk flest liker ikke å bli preket for.

Akkurat det ser ut til å ha gått opp for produsentene av "Left Behind" også. Til oppfølgeren – joda, en "Left Behind 2" er på gang – lover de at budskapet ikke skal vannes ut for å tekke det de kaller "sekulære konsumenter". Denne skal lages for de "kjernekristne".

Spør du meg, burde de heller prøve å lage en film som er bra.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.10.15
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Left Behind": Stoney Lake Entertainment

Kommentarer