Gamlis vs. hipster


While We're Young
USA 2014
Regi og manus: Noah Baumbach
Skuespillere: Amanda Seyfried, Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Brady Corbet, Charles Grodin
Musikk: James Murphy
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Voksen

TERNINGKAST 4

Josh (Ben Stiller), en avdanket dokumentarfilmskaper på noen-og-førti, møter Jamie (Adam Driver). Jamie er alt Josh skulle ønske at han var: ung, kul og uten hemninger. Snart har Josh og kona (Naomi Watts) droppet småbarnsforeldrene i omgangskretsen til fordel for nye og langt hippere venner.

Det er selvsagt umulig å se en smart, dialogdrevet komedie lagt til New York uten å tenke på Woody Allen. Men bare en filmskaper på Noah Baumbachs alder – 45 – kunne ha laget akkurat denne. Hans observasjoner av møtet mellom de grånende "generasjon X"-erne og dagens hipstere, er like treffende som de er velformulerte. "Jeg husker da denne sangen ble regnet som dårlig,” utbryter Josh når Jamie – helt uten ironi – spiller Survivors "Eye of the Tiger" for ham.

Dessverre endrer "While We're Young" fokus i det Josh og Jamie begynner å samarbeide om et dokumentarprosjekt. Plutselig handler den ikke lenger om Lionel Richie versus Wilco, parmiddager versus gatefester eller ungdom versus visdom, men om filmskaping og etikk. Og det er langt fra like fornøyelig.

Denne halvgamlisen lo mye allikevel. Og det skulle ikke forundre meg om de med tattiser, trange jeans og livet foran seg vil gjøre det samme.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.05.15
© Roy Søbstad

Kommentarer